Cine este Sfântul Vasile

De multe ori sarbătorim ceva, îndeosebi sărbătorile religioase fără să atragem atenţia la cine este sărbătoritul, ce fel de persoană este, ce mod de viaţă a dus şi de ce trebuie să-l sărbătorim. Toti stiu ca moldovenilor le plac sarbatorile, dar hai sa recunoastem ca nu fiecare moldovan stie care este sensul adevarat al fiecarei sarbatori. Deaceea prin acest articol vreau să vă familiarizez cu persoana Sfântul Vasile care este sărbătoritul în noaptea de Anul Nou 1 ianuariei (pe stil vechi 14 ianuarie).

Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii şi un mare teolog creştin. El s-a născut în Pont în jurul anului 329 şi a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379. El provine dintro familie creştină binecunoscută: tatăl său Sf. Vasile cel Bătrân, a fost un renumit învăţător în Pont, iar sora sa Macrinia, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au arătat multă râvnă pentru propovădirea Evangheliei şi pentru o viaţă sfântă. Sf. Vasile a studiat în Cezarea, iar mai târziu în Constantinopol şi Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Viaţa lui studenţească era un exemplu pentru teologii din totdeauna, căci nu cunoştea decân doar două drumuri: la şcolii şi la bisericii. spre anul 355 s-a întors în patrie, a profesat un timp retorica, dar a fost câştigat pentru misiunea bisericeascăde sora sa, Macrinia, intrând în monahism după ce a primit botezul în apă prin credinţă şi a făcut o primă împărşire a averii sale la săraci. Pentru cunaşterea vieţii monahale a întreprins o serie de călătorii – în Siria, Palestina, Egipt şi Mesopotania – hotărându-se pentru viaţa de opşte. înfiinţează în Pont o mănăstire, pe malul râului Iris.

În anul 364 este hirotonim preot, iar patru ani mai târziu, în 368, cu prilejul unei mari foamete, Sf. Vasile organizează asistenţă socială şi face o adoua împărţire a averii sale către săraci.

În anul 370 este hirotonit episcop, încredinţându-i-se eparhia Cezareiei Capadociei. Timp de 9 ani s-a impus printr-o enormă activitate dogmatică, pastorală şi socială. A luptat împotriva ereziei ariene, care era foarte răspândită în vechime şi adepţii căreia negau dumnezeirea Domnului Isus Hristos şi astfel anulau valoarea jertfei Lui care a fost adusă la Golgota pentru iertarea păcatelor şi salvaea tuturor oamenilor. În acest scop Sf. Vasile a scris lucrarea „Contra lui Eunomiu”, în care explica învăţătura Sfintei Treimi. Împăratul Bizanului Valent, care era arian, a trimis pe preotul Modestus, ca să-l corupă sau dacă nu va reuşi, să-l sperie cu ameninţări pe Sf. Vasile şi astfel să-l facă să se dezică de la adevărul Evangheliei. Episcopul a rămas tare şi atunci Modestus a spus: ” Nu am mai văzut un aşa episcop încăpăţânat”. Sf. Vasile i-a răspuns: „Poate din pricina că nu ai văzut încă un episcop adevărat!”. Când a văzut Modestus că nu-i reuşeşte nimic, l-a ameninţat pe Sf. Vasile cu confiscarea averii, exil, torturi şi chiar pedeapsa cu moartea. Atunci Sf. Vasile a răspuns: „De la mine puteţi să confiscaţi doar aceste haine vechi şi câteva cărţi vechi. Să mă exilaţi nu aveţi unde, pentru că unde mă veţi trimite, voi fi un oaspete a lui Dumnezeu. Cât priveşte torturile, este cazul să ştiţi că eu am murit pentru mine când am crezut în Hristos. Iar moartea, este cel mai mare bine care puteţi să-mi faceţi pentru că mă va duce curând la Dunmezeu.”

Sf. Vasile a luptat pentru uşurarea suferinţilor celor mulţi, nefăcând deosebire între oameni. A infiinţat instituţii de asistenţă socială: azil, ospătărie, case pentru reeducarea fetelor decăzute, spitale şi şcoli tehnice cunoscute sub numele de „Vasiliada”.Sf. Vasile a încetat din viaţă la vârsta de numai 49 ani,plâns de toţi şi numit încă de atunci „Cel Mare”. Este prăznuit singur, la 1 ianuarie (14 ianuarie stil vechi) din fiecare an, şi împreună cu Sfântul Grigorie de Nazianz sau Teologul şi cu Sfântul Ioan Gură de Aur – 30 ianuarie, numiţi de Biserică „Sfinţii Trei Ierarhi şi mari dascăli ai lumii creştine„.

Credinţa Sf. Vasile a fost întemeiată pe adevărul Sfintelor Scripturi. În ciuda ereziilor ariene, care o credeau şi o acceptau cei mai mulţi din vremea lui, el a crezut ce spun Scripturile şi anume că Domnul Isus este „… chipul Dumnezeului celui nevăzut, cel întâi născut din toată zidirea. pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii,fie domnii,fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El şi pentru El. …” (Coloseni1:15-16)

Autor: Vasile Filat

Acum când ştim cine este Sf. Vasile putem sărbători cu adevărat. La această sărbătoare să avem în vedere că Sf. Vasile este sărbătoritul şi nu vinul sau acele persoane care se numesc Vasile sau Vasilisa, deoarece pentru a fi sărbătoriţi trebuie să şi trăiască o viaţă curată cum a trăit-o Sf. Vasile. Deaceea îndemnul meu este ca cu aceeaşi râvnă cu care sărbătorim această sărbătoare să urmăm şi exemplul de trai a celui sărbătorit, adică Sf. Vasile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: