Rolul neamului Manuc-bei in soarta istorica a Hincesti-ului

Figura exotica si aparitiile putin obisnuite ale lui Manuc-Bei Mirzoian au stirnit interes chiar din timpul vietii sale. In jurul lui s-au tesut o sumedenie de legende, mai mult sau mai putin adevarate.

Cel mai pretios izvor pe care ne putem baza pentru a releva „adevarata fata a lui Manuc-Bei” este biografia scrisa de catre Mser Mseriat, tutore si preceptor al copiilor familiei Mirzoian.

Cine a fost de fapt Printul Manuc, acest „ colos al Orientului apropiat”?

Din niste izvoare istorice scrise aflam ca Manuc-Bei a jucat un rol important la incheierea pacii de la Bucuresti din 1812, dupa care, efectuind o calatorie prin Basarabia, s-a stabilit, in 1815, in localitatea Hincesti. Aici, un an mai tirziu, isi ridica un splendid conac cu o livada de iarna si o piscina cu acoperis si cu iesiri subterane.

Odata cu venirea dinastiei Manuc-Bei, la Hincesti incepe perioada prosperarii, extinderii si dezvoltarii rapide a localitatii. In scurt timp, a intemeiat in jurul Hincesti-ului vreo 20 de sate, centrul administrativ aflindu-se la mosia din Hincesti. A construit numeroase drumuri, a inaltat multe cladiri. Dupa moartea sa, activitatea a fost continuata de fiul mai mare Oganes.

Pe timpul lui Ion (Oganes), localitatea Hincesti a devenit vestita prin constructiile sale istorice printre care Ansamblul de resedinta, castelul Vinatorilor si Biserica armeneasca. In 1870, apare prima scoala primara pentru baieti. In 1872, se deschide primul spital din Hincesti si tot atunci a fost instalata prima linie telefonica Chisinau-Hincesti, au fost construite fabrici de caramida si vin, tabacarii si o biblioteca..

Gratie acestor lucruri, hincestenii ii sint recunoscatori lui Manuc-Bei. Astfel in conformitate cu Hotarirea Guvernulkui RM nr.1131 din 02.10.2006 „Cu privire la restaurarea Complexului de cladiri al conacului Manuc-Bei din or. Hincesti” si prin dispozitia presedintelui raionului Hincesti, nr 113-d din 16.10.06, „Cu privire la Conceptia de dezvoltare a Complexului muzeistico – turistic Conacul-parc „Manuc-Bei””, obiectivul respectiv va fi utilizat in scopuri cultural-turistice.

In acelasi context, consiliul raional Hincesti a organizat, la 10.02.07, un maraton „Dainuire prin daruire” pentru colectarea fondurilor in scopul reconstructiei Complexului muzeistico-turistic „Conacul parc manuc- Bei” la care s-au adunat 1,025 mln lei.

Fiecare om si natiune isi are comorile sale nationale. Valorile unui neam sint legate de sentimentul national, de datinile stramosesti, de o cultura trecuta prin veacuri, o istorie eternizata in lacasuri de cult sau monumente arhitecturale.

Spre regret insa, alaturi de personalitatile care trateaza problemele si valorile unui neam din punct de vedere stiintific si adevar istoric, exista si „savanti” in istorie care batjocoresc cu cinism istoria Moldovei. Culmea este ca uneori obtin chiar si bani pentru editarea pseudo-lucrarilor lor!

Hincestenii au fost revoltati de pseudoarticolul „Un spion rus- Manuc-Bei” publicat in ziarul „Literatura si arta” din 29 martie curent, autor fiind un istoric in slujba tuturor regimurilor, Anton Morari de cindva si de astazi.

Citesc:„ Nu demult Guvernul Republicii Moldova a adoptat o decizie cu privire la reconstruirea Conacului Manuc-Bei – o personalitate controversata, care a adus daune colosale poporului roman. Consideram ca aceasta decizie este inacceptabila pentru ca n-avem dreptul moral sa cheltuim banii contribuabililor pentru a educa in memoria generatiei contemporane persoane care au jucat un rol arhinegativ in istoria Basarabiei. Printre acestea a fost si Manuc-Mirzoian…”.

Anunțuri

13 răspunsuri to “Rolul neamului Manuc-bei in soarta istorica a Hincesti-ului”

 1. Alexandru Says:

  Manuc Bei a fost un diplomat tradator,care a tradat interesele Turciei la tratativele de pace de la Bucuresti in 1812 fiind cumparat de rusi.Pentru respectiva tradare rusii i-au dat bani si mosii inclusiv mosii in Hancesti.
  Cu regret autorul sau autoarea articolului nu prea stie istoria si nu prea a vazut documente de arhiva.
  Incompetenta in istorie a facut sa apara acest chici,de care vor rade toti specialistii in materie.
  Va recomand monografia Alexei Agachi Tara Moldovei si Tara Romaneasca in perioada 1805-1812 editata la editura Pontos 2008
  Pentru a scrie ceva-trebuie sa stii ceva !

 2. tatianarotaru Says:

  Da sunt deacord nu am prea mari cunostinte in domeniul istoriei si nu am studiat prea multe documente istorice din care sa-mi fac pareri proprii si de aceea ma-m inspirat din surse pe care le-am gasit la biblioteca din localitate. Fiindca am observat ca elevii din scoli sunt interesati de persoana lui Manuc-Bei am hotarit sa-i ajut deoarece nu am prea observat informatii despre aceasta personalitate pe internet. Multumesc de recomandare, o voi studia cu placere.

 3. OLGA Says:

  VA MULTUMESC PENTRU ACEST ARTICOL FOARTE IMPORTANT PENTRU MINE. ACUM FAC UN STUDIU ASUPRA TENDINTELOR DE DEZVOLTARE A TURISMULUI IN HINCESTI SI DEABIA DACA GASESC CEVA INFO LA ACEST SUBIECT. DACA MA PUTETI AJUTA VA ROG SA-MI SCRIETI.AS VREA SA STIU DACA ACUM ACEST HAN E DESCHIS SI LUMEA POATE MERGE SA IL VADA.MERSI MULT!!!

 4. Bunceanu Torel Says:

  Nu doresc sa fac un comentariu ci sa indic o sursa in legatura cu controversatul personaj Manuc….
  Cei interesati de subiect cautati lucrarile MARELUI istoric ( uitat de toata lumea dar premiat de N Iorga) Gheorghe Bezviconi.Daca doreste cineva sa aprofundam discutia m_as bucura foarte mult.
  Cu respect Torel

 5. costeaa Says:

  stii sunt elev decind invat mai mult cred ca e manuk-bei a facut drept dacnu gresesc astai pareria mia

 6. Valentin Arapu Says:

  Va recomand sa consultati pe pagina web dacoromanica.ro lucrarile: 1) Ionescu Stefan, „Manuc Bei: Zaraf si diplomat la încep. sec. al XIX-lea”; 2) Bezviconi Gh., „Manuc Bei”; 3) Giurescu C. C., „Istoria Bucurestilor: Din cele mai vechi timpuri pina in zilele noastre”
  Distinsul istoric C. C. Giurescu il numeste „Faimosul Manuc Bei” – Vezi paginile 270, 318.
  Cercetatorul Gh. Bezviconi il numeste „Print al Armenilor” (pag. 1), „personalitatea romantica a lui Manuc-Bei” (pag. 2)
  Esential: Manuc Bei a fost om de afaceri, diplomat si mecenat al culturii. A se vedea Hanul lui Manuc din Bucuresti, Conacul lui Manuc din Hincesti, etc.

 7. loganstanislav Says:

  Salut, imi pregatesc lucrarea de licenta si vreau sa sa fac un proiect de reconstructie a palatului „Manuc Bei” insa m-am ciocnit cu o mare problema: nu gasesc nici o lucrare unde as putea gasi informatii sau schite despre arhitectura obiectivului.
  Va rog mult, cine poate sa ma ajute ca macar sa-mi dea un indiciu unde as putea sa gasesc aceasta informatie.
  Multumesc anticipat!

  • bunduche Says:

   Buna! Daca cumva ai reusit sa gasesti ceva informatii despre arhitectura si ti ai facut pana la urma licenta pe aceasta tema,m ai putea ajuta si pe mn cu informtaiile pe care le ai gasit pls

   • loganstanislav Says:

    Buna, cu parere de rau, totusi pina la urma m-am axat pe alt subiect….informatie pina la urma poti gasi dar, e un volum de timp si munca prea mare. Bafta.

   • tatianarotaru Says:

    Imi pare rau ca asa sa intimplat si nu ti-am raspuns la timp, mult timp nu am utilizat blogul.

 8. Liliana Rangu Says:

  Sunt Hincesteanca ,dar ma bucur ca avem asa locuri in oras numai ca nu se face nimic de a le ingriji si restaura ,chiar trec in fiecare zi prin ograda palatului mergind la serviciu,imi pare rau,unde este bogatia acestui boier ca sa fie restabilit palatul si ograda,chiar si treptele sunt deteriorate ,probabil era mare frumusata cind se dadea vre-un bal,din copilarie tin minte ca erau felinate pe aceste trepte,imi pare rau ca noi moldovenii suntem saraci si perdem ceia ce mai avem.

 9. Eduard Says:

  @Alexandru, sa stii si tu ca Manuc Bey in primul rand, nu a primit nici o mosie de la rusi ci a cumparat-o cu banii sai ( care proveneau din negotul desfasurat de el cu o foarte mare amploare si succes) in epoca. Mosia a cumparat-o de la Ionita Iamandi fostul proprietar cu un singur scop , acela de a creea un oras armenesc acolo. In al doilea rand el NU a vandut Basarabia rusilor ci a fost doar un intermediar. Aici ratiunile politice si-au spus cuvantul iar apetenta sa pentru cauza rusilor au avut clar si un substrat cultural. Stim bine cate milioane de armeni nevinovati au masacrat turcii, iar parerea sa personala oricum nu a contat absolut deloc in jocul marilor puteri. Personal ma indoiesc ca Basarabia ar fi evoluat macar putin sub stapanirea turca iar drepturile crestinilor in acest caz ar fi fost drastic reduse si chiar suprimate. In 1915 turcii au deportat si masacrat 1,5 milioane de armeni, un Genocid nerecunoscut nici pana astazi. Cu grecii din imperiul Otoman s-a intamplat la fel ca si cu armenii. Credeti ca turcii i-ar fi iertat pe bietii moldoveni ? Ma indoiesc profund. Revenind la Manuc, (pe care il cheama MIRZAIAN iar NU Mirzoian), el a fost un mare om cu o viziune extraordinara asupra vremurilor tulburi in care o lume intreaga se zbatea in ignoranta, mizerie si mediocritate. Poate nu ma insel daca as afirma ca Hancestiul ii datoreaza existenta sa ca localitate. Moldova trebuie sa isi respecte trecutul istoric, valorile sale culturale de patrimoniu pentru a demonstra ca acele vremuri ignorante au parasit demult prezentul nostru.

  • Silvia Says:

   Respect pentru parerea dv. As adauga, intradevar valorile culturale sunt puse , de fapt, la coada valorilor. Atit Moldova, cit Hincestiul habar nu are ce inseamna cultura…ministrii nostri asteapta ca cultura sa le genereze bani…primitivi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: