Orasul Hincesti de la origine pina in prezent

Hînceşti (Hâncesti) este un oraş în Republica Moldova, reşedinţa Raionului Hînceşti.

Din 1944 până în 1965 a fost a fost denumit Kotovskoe în cinstea lui Grigori Ivanovici Kotovski, un conducător al armatei roşii în timpul războiului civil care se născuse aici. În 1965 comuna a fost declarată oraş şi numele ei a fost schimbat în Kotovsk. Din 1990 oraşul şi-a reluat vechea denumire de Hînceşti.

Denumirea orasului Hîncesti înseamna în traducere din limba turcă ”han pentru soldaţi”. Hîncesti este o localitate asezată pe rîuleţul Cogîlnic, la 30 km sud-vest de capitala Republicii Moldova, Chişinău. Situat în brîul climatic temperat, face parte din zona naturală şi silvostepă. Anual cad precipitaţii în limita de 470-510 mm, cantităţile maxime se evidenţiază vara-toamna. Temperaturile variaza între +23 si +27 în iunie-august si -11 în decembrie-februarie. Pe teritoriul orasului sunt zacăminte de argilă, nisip, acestea sunt într-un volum redus si nu pot fi exploatate la nivel naţional.

De la începuturile sale, Hîncestiul a fost un sat pur moldovenesc, locuit de razesi, oameni credinciosi si harnici, cu datini si tradiţii care s-au pastrat si transmis din mosi-stramosi generaţiilor care au urmat, pîna în zilele noastre.
Actualmente, oraşul Hînceşti are o populaţie de 15270 persoane (2007). Indicile natalităţii este în crestere. În oras activează 5 grădiniţe de copii şi se preconizează construcţia unei noi gradiniţe moderne. În oras funcţionează patru licee, un colegiu de construcţii si o scoală polivalenta profesională.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: