Deşeuri de pe margina drumurilor

Ţara noastră este inundată de deşeuri, gunoişti, avînd peste tot,

pe la fiecare colţ de drum, în fiecare sat ,oraş, capitală peste tot, nici oraşul în care locuiesc nu este lipsit de o aşa „plăcută” privelişte. Locuiesc în oraşul Hînceşti, centru de raion, care este cît de cît aranjat şi frumos: clădiri luxoase şi edificii în centru oraşului, parcuri în preajma unui iaz, unde oamenii pot să se odihnească. Oraşul este împrejmuit de păduri, unde iarăşi este un loc preferat de locuitori pentru a se odihni, un oraş pitoresc. Unul din cele 5 oraşe cel mai bine amenajate este Hînceşti, dar pentru a merita acest titlu, are mult de lucrat cu lichidarea gunoiştilor de pe străzi. Este foarte murdar şi starea s-a înrăutăţit şi mai mult, cel puţin pentru oraş, cînd au apărut containerele de gunoi. Cîinii şi oamenii vagabonzi caută de mîncare în aceste contai nere. Iată rezultatul: de mîncat nu găsesc nimic, dar de împrăştiat se pricep şi cîini şi oamenii. Aceasta este un lucru foarte dezamăgitor.

Acum este vară. Totul în jur e proaspăt, dar toate se pierd în fonul acestui dezastru. Mulţi oameni care îşi „iubesc ţara mult”, aruncă mii şi mii de pungi, pachete şi cutii pe jos, arătînd un exemplu care lasă de dorit pentru generaţia viitoare. Ei, cei care ar trebui să dezvolte în copiii lor calităţi bune, nu ştiu ce fac. Dacă vor arăta un exemplu bun, copiii lor vor învăţa să păstreze curăţenia, atît acasă, cît şi în locurile publice. M-am întrebat mult timp de ce oamenii nu păstrează curăţenia, de ce nu fac ordine în locurile preferate, chiar şi în preajma locului unde locuiesc, pe scara din cladire.

Păcat că într-un oraş cu potenţial mare în toate domeniile de dezvoltare precum Hînceştiul, unii oameni nu îşi dau seama de ce schimbare mare sunt ei în stare. Am ajuns la concluzia că tot ce este în jur este o reflectare a ceea ce se petrece în interiorul fiecărui om, în inima lui şi defapt adevărata murdărie nu este afară, pe străzi, în parcuri, păduri, ci în sufletul lui. Atunci cînd am ajuns la această concluzie am observat faptele răutăcioase a celor din jur: ură, egoism, bîrfă, inividie, şi multe alte şi m-am îngrozit.

Pentru toate acestea este doar o singură soluţie: reînoirea minţii şi inimii omului, dar aceasta este posibil doar cu ajutorul lui Dumnezeu.

Cuvântul Său spune astfel:

„El ridică din pulbere pe cel sărac, Ridică din gunoi pe cel lipsit. Ca să -i pună să şadă alături cu cei mari. Şi le dă de moştenire un scaun de domnie îmbrăcat cu slavă; Căci ai Domnului sînt stîlpii… pămîntului, Şi pe ei a aşezat El lumea.” (I Samuel 2:8 h)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: