Ce este crăciunul? Cine e sărbătoritul?

Iată-ne iarăşi în prima lună de iarnă, şi ultima din acest an, care ne întîmpină cu cea mai frumoasă sărbătoare ale anului. Cu siguranţă este mult aşteptată de toţi, dar în deosebi de cei micuţi care se cuminţesc şi se fac ascultători pe lîngă părinţi pentru a merita un cadou mult aşteptat.

Şi după cum suntem noi moldovenii înzestraţi cu multă hărnicie nici în acest sfîrşit de an nu ne astîmpărăm ci, din contra, lucrăm cu şi mai mare rîvnă  căci nu de alta dar bat sărbătorile la uşă. Trebuie pregătită casa, ograda, de cumpărat pomul de crăciun şi de împodobit, liste cu producţii pentru mese alese de sărbătoare, cadouri care mai de care pentru prieteni şi cei dragi.

Dar staţi puţin oameni buni! unde atîta pregătire? unde atîta învălmăseală? Pentru ce aceste pregătiri, ce ma e cu această sărbătoare? Pentru ce mese, pentru ce cadouri, ce sărbătorim? Da, bune întrebări, şi nu sînt unele oarecare ci ale mele personale pe care mi le-am pus la unul din Crăciunurile anterioare şi nu m-am lăsat pînă ce nu am aflat ce sărbătoare mai e şi aceasta.

 

Ce este crăciunul? Cine e sărbătoritul?

 

Crăciunul este o sărbătoare deosebită care se sărbătoreşte în cinstea unui copilaş pe nume ISUS care s-a născut cu circa două mii ani în urmă. Acest copilaş nu a fost un copilaş oarecare ci unul deosebit, care a avut o naştere neobişnuită. EL s-a născut dintr-o fecioară pe nume Maria, şi nu a avut ca tată un om – ci însăşi Dumnezeu îi este Tată, care a făcut ca în burta Mariei să se zămislească un copilaş prin Duhul Sfînt. Cu toate că este Fiul lui Dumnezeu El nu s-a născut într-un palat de rege ci într-o iesle, într-un staul din localitatea Betleem. Naşterea Sa a fost  vestită de îngeri la nişte păstori care erau pe deal cu oile, apoi, cerul s-a umplut de îngeri care cîntau în cor slavă lui Dumnezeu. Oare, cărora dintre voi la naştere s-au adunat pe cer sute de îngeri lăudînd si vestind naşterea ta. Păstorii s-au grăbit să vadă pe împăratul care se născuse. De asemenea au aflat de naşterea Lui şi nişte magi, cititori în stele care nu au fost anunţaţi de nici un înger ci au descoperit o stea mare pe cer care era chiar deasupra staului în care se născuse Isus. Magii erau dintr-o ţară îndepărtată  dar aflînd de acest eveniment s-au grăbit să vadă pe împăratul nou născut fiind conduşi de steaua care le indica exact locul unde se născuse Isus. Ei i-au adus daruri : aur, smirnă şi tămîie. Aurul era ceva de mare preţ care se aducea doar împăraţilor, smirna care vestea moartea lui, iar tămîia era un element cu care doar preoţii aveau de aface, astfel numindu-L preot, Preotul preoţilor. Posibil  datorită acestui gest astăzi se obişnuieşte să ne facem cadouri unii altora. Dar să vă spun ceva şi mai uimitor şi neobişnuit, naşterea Lui a fost vestită cu sute de ani înainte. Cînd se naşte un copil de obicei acest eveniment se poate vesti cu nouă luni înainte. Dar naşterea lui Isus a fost vestită cu sute de ani înainte de către David, un împărat al lui Israel, apoi de proorocul Isaia care a vestit că se va naşte dintr-o fecioară, şi mai apoi de proorocul Mica care vesteşte chiar şi locul în care se va naşte – în Betleem.

 

De  ce a trebuit să se nască acest copilaş ?

 

El s-a născut pe pămînt ca şi om, după planul lui Dumnezeu, ca atunci cînd va creşte mare să i-a păcatele întregii omeniri asupra Lui, pentru că doar El are putere asupra lor şi doar El poate plăti preţul ca astfel să fim eliberaţi de păcat şi să avem pe  Dumnezeu ca tată. Dar fiindcă preţul păcatului este moartea a fost nevoie ca să moară în locul nostru şi încă moarte de cruce. Istoria in trării păcatului în lume cred că este cunoscută de toţii, şi anume de la Adam şi Eva cînd nu au ascultat de porunca Domnului şi au mîncat fructe din pomul strict inerzis, astfel săvîrşindu-se păcat împotriva lui Dumnezeu. Începînd cu ei oamenii poartă poverile păcatului propriu (cauzele + consecinţele) pe spate. Şi astfel s-au chinuit decenii la rînd, fiecare cu poverile lor pînă nu s-a născut mult aşteptatul Mesia, Salvatorul lumii adică Isus, copilul care este sărbătorit astăzi de Crăciun. El a trăit crescînd om mare ca fiecare din noi, a avut de confruntat aceleaşi nevoi şi lipsuri, încercări şi ispite, dar cu toate acestea nu a păcătuit niciodată. Cînd a venit timpul plănuit de Dumnezeu El a murit pe cruce, însă nu sa sfîrşit totul  cu moartea Lui, El a şi înviat pentru ca oricine crede în El  să aibă viaţă şi să o aibă din belşug, dar ceva şi mai de preţ, prin El avem viaţă veşnică, pe cînd fără El merităm moarte veşnică în chinuri. Acum fiindcă Isus s-a  jertfit pentru noi, prin aceasta facându-ne un cadou, nouă ne rămîne doar să accepăm  acest dar primindu-L pe Isus în viaţa noastră ca Domn şi Mîntuitor, şi doar crezînd  în El ca fiu al lui Dumnezeu şi că prin El putem să viaţă veşnică.

Vă îndem dar ca în această sărbătoare să puneţi accent pe sărbătorit, să faceţi cadouri unii altora dar în deosebi lui Isus care vă iubeşte foarte mult.

Domnul să vă binecuvînteze şi Crăciun fericit!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: