Mita – epidemie printre studenţi

Fiind singură studentă cunosc foarte bine  ce înseamnă  examene, şi mai ales profesori, colegi de grupă  corupţi. Nu odată  am fost pusă sub presiune de a plăti mită profesorilor de către colegii de grupă la care nu am cedat. În acest articol vreau să explic ce este mita şi cum trebuie să acţionezi cânt eşti impus să plăteşti mită.

Colegele mele mă întrebau de ce nu vreau să dau şi eu suma de bani stabilită pentru a o da profesorului cu care avem examen, încercând să mă convină că e doar un prezent şi o mulţumire pentru faptul că ne-a predat prelegeri. Nu vă înşelaţi cu astfel de convingeri, dacă e doar un prezent dece nu e înmânat profesorului după susţinerea examenului.

Mita – reprezintă o sumă de bani  sau orice alte obiecte date ori promise unei persoane, în scopul de a o determina pe aceasta să-şi încalce obligaţiile de serviciu sau să le îndeplinească conform dorinţelor ilegale ale unui individ.

În acţiunea de mituire pot fi identificate două părţi: una care dă mită şi reprezintă darea de mită şi una care primeşte mită, aceasta din urmă putând fi acuzată de luare de mită.

Luare de mită – Prin luarea de mită se înţelege fapta unei persone angajată ca funcţionar într-una d in instituţiile publice  a unui stat, prin care aceasta cere sau primeşte bani  sau alte foloase, promisiuni pentru a duce la îndeplinire (sau pentru a întârzia) activitatea care îi revine prin funcţia pe care o îndeplineşte.

Darea de mită – constituie coruperea prin promisiunea, oferirea sau darea unor foloase materiale în modurile şi scopurile arătate în articolul 254 din Codul Penal , şi anume: oferirea unui funcţionar de foloase care nu i se cuvin în vederea îndeplinirii sau întârzierea îndeplinirii unor acte privitoare la îndeplinirea actelor de serviciu. sursa

Dar pe lângă o încălcare de lege mai încălcăm şi Cuvântul lui Dumnezeu prin darea sau luarea de mită. Cuvântu lui Dumnezeu spune:

Cel lacom de câştig îşi tulbură casa, dar cel ce urăşte mita va trăi. – Proverbe 15:27

„Vedeţi şi păziţi-vă de toată lăcomia, căci viaţa cuiva nu stă în prisosul avuţiilor sale“       (Luca 12, 15).

Un împărat întăreşte ţara prin dreptate, dar cine ia mită, o nimiceşte. –       Prpverbe 29:4

Ştiu că trăim vremuri când nu se mai ţine cont nici de lege nici de Cuvântul lui Dumnezeu dar odată şi odată vom da socoteală pentru toate. A da mită înseamnă a te lipsi de posibilitatea de a privi la adevărata ta valoare şi eşti lipsit de posibilitatea de a-ţi testa cunoştinţele. Eşti o personalitate şi poţi reuşi şi fără alegeri murdare, nu te lua după turmă, foloseşte-ţi gândirea ta şi nu te lăsa condus de alţii. Nu te lăsa provoca şi influenţat de cei din jur, fii o personalitate care ea singură decizia. Iar pentru a lua o decizie corectă trece-o prin Cuvântul lui Dumnezeu ca să vezi dacă e după voia Lui.

Dacă azi nu vei da mită tu, poate mâne îţi vor urma exemplul şi alţii.

Reclame

Un răspuns to “Mita – epidemie printre studenţi”

  1. Curbet Alexandru Says:

    un exemplul bun totdeauna este urmat . Succes în continuare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: