Ce profesie sa aleg eu???

De mici copii visăm  să devenim cineva când vom creşte mari, unii visează să devină doctori, alţii vânzători (de obicei fetele, pentru că acolo se vînd dulciuri) ori cosmonauţii (ce ţine de băieţi) dar până ajungem mari aceste vise se schimbă de câteva ori. Cel mai dificil este atunci când finisezi liceul şi nu ştii încotro să o i-ai. Azi este 1 iulie şi prima zi de primire a documentelot la universităţii, colegii şi îmi dau seama ce se face în inimile celor care au susţinut examenele de Bac sau   de gimnaziu şi cit li e de  greu să –şi aleagă o profesie de care să nu regrete mai târziu.

În continuare voi încerca să scriu câţiva paşi  după care ar trebui să ne conducem  în alegerea unei profesii.

1. În primul rând  trebuie să-ţi alegi o profesia care ţi se potriveşte şi îţi place ţie personal, nu părinţilor sau prietenilor sau că e la modă, căci nu păriţii vor învăţa şi vor lucra pentru tine şi în caz că nu-ţi place domeniul  te va afecta mult la serviciu când va trebui sa faci totul din datorie nu de plăcere, va fi o povară pentru tine.

2. Pentru a înţelege ce vrei să devii va fi un indiciu obiectele care ţi-au plăcut mai mult în liceu şi la care te descurcai mai bine. Orice lucuru nu ai face, caută să-l faci din dragoste. În caz contrar nu îţi va reuşi nimic, iar finalmente tot vei  ajunge  la  lucrurile dragi ţie.

3. vezi nevoile societăţii, de ex. În ţară este foarte mare nevoie de învăţători, nu se ajunge un număr foarte mare care influenţează negativ asupra cunoştinţelor tinerei generaţii. Dacă vei alege o profesie care nu este intrebată sau la care este surplus de specialişti, mai târziu nu îţi vei putea găsi un serviciu după specialitate.

4. În caz că în jurul tău îţi sunt sugerate mai multe opinii, inclusiv a ta, încearcă să cauţi avantajele-dezavantajele, analizează-le din perspectiva ta. Imaginează-te în viitor. Puneţi întrebările. Îmi place? De ce anume această profesie? Face să-mi investesc viaţa in această profesie ? îmi voi putea întreţine familia? cu ce voi fi de folos celor din jur prin profesia dată?

5.Încearcă să elimini toate acele profesii care nu-ţi plac din lista mare a specialitaţilor, iar din ce ramane incearca sa raportezi la felul tau de a fi, la dorinte, talente si posibilitati, deci vei mai elimina cateva si din ultimele ramase in cursa, ia pur si simplu pe aceea care iti va face viata placuta.

6. Încearca sa intrebi concret cat mai mulţi oameni aflaţi deja de un timp bun intr-o meserie sau alta despre diferite profesii pentru a-ţi face o privire de ansambulu asupra lor, cum e să te afli în calitate de specialist în una sau altă profesiesi. Poate iti va fi de ajutor.

7. Învaţă profesia prin care vei sluji cel mai bine oamenilor. Fiecare din noi are anumite aptitudini pe care ni le-a dat Dumnezeu ca să putem sluji altora. Atunci când învăţăm profesia potrivit capacităţilor pe care ni le-a dat Dumnezeu, vom aduce bucurie multă oamenilor şi vom fi respectaţi de ei.

 Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând. (Proverbele lui Solomon 22:29)

8.Alege profesia care te va face eficient în propovăduirea Evangheliei. Indiferent de ce profesie ai alege, caută oportunităţi să vesteşti Evanghelia, Domnul Isus ne-a chemat pe toţi creştinii ca să-I fim martori în casa noastră, în ţara noastră şi până la marginile pământului. Apostolul Pavel spunea că pentru el a trăi a fost Hristos şi a muri era un câştig. Cu alte cuvinte, pentru el viaţa nu avea rost dacă nu ar fi spus altora Evanghelia. Acest simţământ şi cauză trebuie să fie motivaţia fiecăruia din noi.

 Gândeşte-te cu ce profesie vei putea să le slujeşti cel mai bine oamenilor prin Evanghelie şi să le vesteşti mântuirea continuu?

Domnul să te ajute la aceasta.

Articole similare

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: