Sfintele Paşti – Originea Paştelui

Cuvîntu „Paste” provine din cuvantul ebraic ” Pesah”, care inseamna trecere.

Însăşi sărbătoarea provine de la poporul evreu. Şi anume din timpul când poporul Israel se afla în robie, Dumnezeu a lovit ţara Egiptului cu cele zece urgii  ca să-i lase să plece în ţara pe care le-o va da El. Ca să protejeze pe poporul Său de urgie Dumnezeu prin Moise dă nişte  instrucţiuni evreilor. Şi anume: în a 14- cea zi a lunii (luna aceasta va fi pentru ei de acum încolo cea din tâi lună a anului ) seara, fiecare familie trebuia să junghie câte un miel sau ied de parte bărbpătească, de un an, care să fie fără cusur sau defect. Să ia din sângele lui şi să ungă amândoi stâlpii uşii şi pragul de sus al caselor unde îl vor mânca. Carnea s-o mănânce cu azimi şi cu verdeţuri amare. Nimeni să nu iasă din casă până dimineaţă.

În noaptea aceea Dumnezeu a lovit pe toţi întâii- născuţi ai egiptenilor, de la oameni până la dobitoace şi au murit, iar sângele de la casele evreilor a slijit ca semn şi urgia a trecut pe alături şi nu i-a atins.

De atunci  poporul Israel în fiecare an trebuie să junghie câte un miel şi să ţină acest obicei sfânt în cinstea sărbătorii şi aducerii aminte cum Dumnezeu i-a trecut pe alături de urgie.

Sărbătoarea aceasta şi-a păstrat semnificaţia până în zilele noastre  şi a coincis cu Moartea şi Învierea lui Isus Hristos. Aceasta este explicaţia preluării termenului de Paşte, de către religia creştină, de la cea ebraica.

Prin Iisus Hristos, Dumnezeu a reânoit legământul făcut cu israeliţii şi acest legământ nu se mai adreseaza doar evreilor ci tuturor oamenilor care vor să primească iertarea păcatelor prin jertfa lui Iisus Hristos.

„Fiindcă atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” Ioan 3:16

Mai  mult nu trebuie să sacrificăm miei în fiecare an; Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său Isus Hristos, care a fost răsrignit – sacrificat ca un miel, fără cusur pentru păcatele noastre.

Sângele Lui va fi ca un semn în inimile celor, care au crezut în El şi L-au primit ca mântuitor şi Domn al vieţii lor. Atunci când va fi judecata de apoi moartea va trece pe alături şi nu-i va atinge.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: